image (2)

Data science in praktijk brengen bij Nutreco

Over Nutreco

Bij Vantage AI helpen we een breed scala aan klanten. Van startups tot multinationals, van digitale tot traditionele bedrijven. Vorig jaar kregen we de kans om Nutreco te helpen bij het opzetten van hun data science-capabilities. Nutreco is een wereldleider op het gebied van diervoeding en visvoer. Het is opgericht in 1994 en heeft meer dan 10.000 medewerkers in meer dan 30 verschillende landen. Nutreco was vroeger een bedrijf dat zich richtte op traditionele data-analyse, maar is nu bezig om te transformeren naar een bedrijf dat de toegevoegde waarde van digitale diensten maximaliseert. Onderdeel van deze transformatie bestaat uit de oprichting van een data science-team. We hebben hierbij geholpen bij het leggen van de basis voor dit team door strategie in de praktijk te brengen.

Het data science team

Een van de belangrijkste elementen van Nutreco's digitaliseringsproces is de integratie van data science in hun tools. Marc Jacobs, de manager van data-innovatie, R&D, modellering en datascience center, leidt deze verandering. “Mijn primaire verantwoordelijkheden zijn het ontwikkelen van modellen en algoritmen die bijdragen aan de waardepropositie van digitale producten en diensten” Marc ondersteunt ook de statistische expertise en vaardigheden van meer dan 50 onderzoekers.

 

"Mijn primaire verantwoordelijkheden zijn het ontwikkelen van modellen en algoritmen die bijdragen aan de waardepropositie van digitale producten en diensten."
Marc Jacobs - Manager Data-Innovatie

Aan de slag met machine learning

In het begin was er een sterke focus op strategie binnen Nutreco's data science benadering. Er werd veel nadruk gelegd op vragen als ‘hoe start je een data science-project?’ En ‘hoe kan data echt voordeel opleveren?’ Er werd echter minder aandacht besteed aan het omzetten van deze vragen naar concrete actiestappen. Nutreco realiseerde zich dat het eerste project goed moest aanslaan binnen de bredere organisatie. Het moest resulteren in een concreet product dat echte bedrijfswaarde oplevert, dat op zijn beurt zou kunnen dienen als katalysator voor toekomstige data science-projecten. Dit integreren in een bestaand en populair project binnen Nutreco, genaamd NutriOpt, zou de volgende logische stap zijn.

NutriOpt is een innovatief, digitaal platform dat een geïntegreerde oplossing levert die duurzame precisielandbouw ondersteunt voor optimale voeding prestaties. Een van de diensten in NutriOpt is advies over voedingsmix. Met deze tool kunnen gebruikers de optimale voedingsmix vinden, wat weer leidt tot optimale prestaties. De invoer van deze tool zijn verschillende voedingswaarden die in een matrix worden opgeslagen.

Dit is waar iedereen zich voor kon stellen dat het nieuw opgerichte data science-team van grote waarde zou kunnen zijn. Als ze toekomstige voedingswaarden zouden kunnen voorspellen, zouden ze voedingsdeskundigen kunnen adviseren over de toepasbaarheid van hun matrix. Dit zou er in feite voor zorgen dat voedingsdeskundigen hun voer optimaliseren op basis van de meest nauwkeurige beschikbare gegevens. Het idee was om voedingswaarden in de tijd te voorspellen op basis van historische gegevens. Het resulterende voorspellende model zou vervolgens door alle klanten van Nutreco kunnen worden gebruikt en in de loop van de tijd ook kunnen worden verbeterd om de gebruikerservaring verder te verbeteren.

Waarom Vantage AI

We speelden een sleutelrol bij de co-ontwikkeling van deze eerste data science-tool voor Nutreco. Niet alleen door te assisteren bij de ontwikkeling van het algoritme, maar ook door de benodigde engineering te doen om het model in productie te nemen. “Er waren veel belanghebbenden uit verschillende teams in het hele bedrijf betrokken, waardoor het geen gemakkelijke taak was om deze oplossing te creëren. De ervaring en aanpak van Vantage AI hebben absoluut het verschil gemaakt als het gaat om het verkrijgen van een productieklaar model voor het voorspellen van voedingswaarden '', aldus Marc Jacobs.

Resultaten

In korte tijd hebben we een API opgeleverd die kon worden gebruikt door een systeem dat al bestond voor klanten van Nutreco. Op deze manier konden we de huidige producten binnen Nutreco versterken en versnellen zonder een geheel nieuw product te hoeven creëren. Marc was erg tevreden met het resultaat: “Het project was leuk, maar de echte waarde van dit project was om een ​​data science-oplossing te leveren en de organisatie aan het denken te zetten over toekomstige digitale projecten. Nu weten we wat er nodig is om een ​​model in productie te zetten. Het model is maar een klein onderdeel. Dit was nog maar het begin!"