Menu
'Impressie van een aantal zelfscan kassa's bij AH'

Experiment-gedreven werken bij Albert Heijn

Albert Heijn is de nummer 1 food retailer van Nederland. Albert Heijn is al ruim 130 jaar de vertrouwende en inspirerende partner voor miljoenen klanten met meer dan 1000 winkels in Nederland en België en 24/7 op ah.nl. De afdeling Strategy & Analytics werkt aan het verbeteren van bedrijfsprocessen, nieuwe technologieën en digitale oplossingen, allemaal op basis van data.

Afdeling

De afdeling bestaat uit meer dan 60 werknemers en is onderverdeeld in verschillende analytics teams die met elkaar samenwerken. Het team Digital Analytics, waar de samenwerking met Vantage AI onder valt, focust zich op inzicht in alle digitale middelen, zoals ah.nl, Albert Heijn Apps, maar bijvoorbeeld ook schermen en handscanners in de winkel. Daarbij ondersteunt het team andere afdelingen met het geven van inzichten in de voorkeuren en het gedrag van klanten. Om sneller te leren welke aanpassingen waardevol zijn voor onze klanten, worden experimenten gedaan om op basis hiervan beslissingen te nemen. Roel Willems is 5,5 jaar in dienst bij Albert Heijn. In zijn huidige functie is Roel verantwoordelijk voor Data Privacy en Experimentation. Daarbij geeft hij leiding aan een team analisten binnen Albert Heijn. In april 2019 begon de samenwerking met Vantage AI, waarbij Bart van Aalst (data scientist) werkzaam is als interim binnen het bestaande digital analytics team.

“De grootste uitdaging die leidde tot de samenwerking met Vantage AI, was het missen van bepaalde specialistische kennis in het e-commerce analytics team.”

Uitdaging

Een van de doelen van het team was het doorontwikkelen van de aanpak, processen en tools om experiment gedreven werken mogelijk te maken binnen Albert Heijn. De samenwerking met Vantage AI zorgde ervoor dat op korte termijn de gewenste expertise beschikbaar was, waardoor het ontwikkelingsproces rond experimenteren niet stil kwam te liggen. Dankzij de samenwerking was het mogelijk om hierin de benodigde stappen te zetten.

'Klant loopt in een AH winkel met een zelfscanner"

Oplossing en eindresultaat

De eindproducten en diensten die het experiment gedreven werken mogelijk maken, worden door verschillende interne teams in de organisatie gebruikt. Daarnaast levert het team gepast advies en begeleiding in dit proces. Roel Willems: “De werkzaamheden zorgen ervoor dat we goede beslissingen kunnen maken op basis van gecontroleerde experimenten. Met deze aanpak helpen we Albert Heijn om fact-based beslissingen nemen.” Daarnaast ontwikkelt Bart modellen die op de website draaien. Een voorbeeld hiervan is een model om alternatieve producten aan te bevelen wanneer bepaalde producten niet beschikbaar zijn. Dit soort projecten helpen wij de klant met de digitale innovaties om winkelen bij Albert Heijn nog prettiger te maken. Beide projecten worden doorontwikkeld, waarbij experimenteren wordt opgeschaald naar andere afdelingen binnen de organisatie.

Over de samenwerking met Vantage AI geeft Roel aan dat de verwachtingen zeker zijn overtroffen, met name omdat er voor de opdracht die uit stond werd gezocht naar een persoon met 4/5 jaar ervaring. “De zelfstandige en oplossingsgerichte aanpak van Bart zorgde hierbij voor een succesvolle samenwerking. Een toevoegde waarde is het contact met collega’s van Vantage AI om te overleggen en sparren over inhoudelijke vraagstukken. Daarnaast heeft Vantage AI een hele goede match gemaakt tussen wat Albert Heijn zocht en Vantage AI kon bieden.”